Welkom in Pluto!

Hier kunt u lezen waar wij zoal mee bezig zijn in deze periode.

Wist u dat:

  • wij gymmen op dinsdag en woensdag? In verband met de veiligheid is gymkleding verplicht.
  • wij in de klas onze telefoon bij de juf inleveren?
  • wij op maandag het leeshuiswerk van juf Irma inleveren en op dinsdag het huiswerk van juf Mayke?
  • wij elke woensdag naar de bibliotheek gaan om hier een leuk nieuw boek uit te zoeken?

 


 

De Pluim • 18 januari 2018

Vandaag zijn we in Pluto begonnen met ‘Wie is de Pluim?’. Een soort ‘Wie is de mol?’ maar dan in de klas! Eén van de kinderen heeft een kaartje in zijn/haar la met de tekst: “Vandaag geef ik een compliment.” Dit is de pluim. Dit kind moet zoveel mogelijk complimenten uitdelen gedurende de dag, maar zonder ontmaskerd te worden. Aan het eind van de dag raden we wie de Pluim is geweest die dag en wordt het kaartje in een andere la gestopt. Het spel zorgt voor een gezellige sfeer en veel complimenten om het de Pluim zo moeilijk mogelijk te maken!

 

 

 


Kanjertraining • 1 november 2018

We werken tijdens Kanjertraining aan hoe we naar elkaar en naar onszelf kijken. Verdraagzaamheid, vertrouwen en veiligheid zijn thema’s die aan bod komen. In onze klas hebben we vandaag gewerkt aan complimenten geven. Hoe is het om een compliment te geven aan een ander en hoe is het om een compliment te ontvangen? Het was een bijzondere ervaring waar de kinderen veel van geleerd hebben.

 


 

Muziek met meester Benson • 30 oktober 2018

We maken elke week muziek op dinsdag, de ene week met meester Benson en de andere week met de juf. Deze week hebben we geleerd hoe we een rap kunnen maken. De resultaten waren verbluffend! We zullen proberen komende week een stukje op te nemen, zodat we het jullie kunnen laten horen.

 


 

 

 

Archief

Gevangenpoort • 18 mei 2018

Vandaag hadden Pluto en Mercurius een uitje naar de Gevangenpoort. Ze moesten daar een mysterie oplossen van een gestolen beeld uit het museum. Ze verzamelden allerlei aanwijzingen in verschillende ruimtes zoals het cellencomplex, de vrouwenkamer en de martelruimte… Uiteindelijk lukte het om de dader te ontmaskeren!


Ontdek het Orkest • 20 maart t/m 19 april 2018

De afgelopen weken hebben wij geoefend met verschillende instrumenten zodat we op 19 april mee konden spelen met het echte Residentie Orkest. De perfecte manier om kennis te maken met het orkest, zowel voor als achter de schermen.
Op een zeer zonnige dag en na een lunch op het strand, mochten de kinderen laten zien dat ze de ritmes van de muziekstukken beheersten. Op de muziek van Peer Gynt en met mooie animaties op de achtergrond, speelden de kinderen de sterren van de hemel. Hieronder een aantal foto’s van het proces. Dank ook aan alle ouders die zo enthousiast zijn komen kijken!

IPC thema Utopie • 16 april 2018

De afgelopen weken zijn wij aan de slag gegaan met het thema Utopie vanuit de leerlijn Cultuuronderwijs op z’n Haags. De kinderen hebben in groepjes bedacht hoe hun droomstad er in 2100 uit zal zien met de nadruk op de thema’s wonen, verkeer en vervoer, natuur en milieu en vrije tijd. Ze zijn erin geslaagd om hun visie op verschillende manier uit te werken en hebben dit zelfs al gepresenteerd aan een echte politicus die op bezoek kwam!

Lessenserie tuinieren • 5 april 2018

Vandaag zijn we naar de schooltuinen gegaan van Stadsboerderij Reigershof. Nadat we vorige week bij een introductieles hebben nagedacht over welke groente we willen verbouwen, mochten we vandaag de bloembedden inzaaien. Het was koud maar met een zonnetje erbij goed te doen. En zeker een kort bezoek aan de babygeitjes maakte het uitstapje zeer geslaagd…


Dichter bij kunst – Poëzie in woord en beeld • 16 maart 2018

Op vrijdag 16 maart werden we wederom verwelkomd in het Gemeentemuseum. Aan de hand van verschillende schilderijen hebben de kinderen zelf gedichten gemaakt. Hoewel het vanwege de taligheid best een pittige opdracht was, zijn er mooie Elfjes en Rondelen gemaakt. Ook hebben we nog een klein uitstapje gemaakt naar de Wonderkamers…de kinderen hebben gefascineerd gekeken!


Van gezicht tot portret • 8 maart 2018

Vandaag zijn we naar het Gemeentemuseum geweest voor een rondleiding en workshop met het thema Van gezicht tot portret. Na het bekijken van een aantal werken van Toorop en Willink, mochten de kinderen hun eigen portret maken met aquarelkrijt. Zie hieronder het resultaat!


Judoles van Mika • 29 januari 2018


Ontdek het Orkest: koffer van de dirigent • 16 januari 2018

Op dinsdag kwam Jannelieke van het Residentie Orkest om ons een blik in de ‘koffer van de dirigent’ te gunnen. Volgend schooljaar zullen de kinderen namelijk zelf meedoen met een dirigeerproject en zo zijn ze alvast voorbereid. We kwamen er achter dat het dirigeerstokje een baton heet en de bladmuziek een partituur. Idse en Ties mochten tot slot zelf voor dirigent spelen en hebben keurig in pak de klas begeleid bij een klapritme!


IPC afsluiting • 14 december 2017

Vandaag vond de afsluiting plaats van ons IPC project. De afgelopen weken hebben we gewerkt aan diverse doelen middels het thema Recht en Onrecht. Voor de ouders presenteerden de kinderen hun onderzoek en bevindingen. Olivia en Sam I. wisten goed uit te leggen welke (kinder)rechten er zijn en Ferran en Idse lichtten ons uitje naar het Museon toe waar ze zelf mochten stemmen over stellingen met behulp van een stemkastje. Tot slot presenteerden ze in groepjes de herdenkingsmonumenten uit de Tweede Wereldoorlog die ze onderzocht hadden en hun kunstwerken waarmee ze hun mening uitten over het onrecht dat de Joodse kinderen is toegedaan. Luisterend naar het applaus van de toeschouwers was het een groot succes…!


Aardrijkskunde • 24 november 2017

Onlangs zijn wij gestart met een nieuw thema met Aardrijkskunde: Krachten der aarde. Afgelopen vrijdag hebben we in groepjes bodemonderzoek gedaan op onze eigen school en verschillende soorten grond onderzocht op samenstelling en eigenschappen. Het blijkt dat onze school op grond staat die een mix is van klei en veen! De aankomende weken gaan we verder met de lessenserie.


Geschiedenisles • 7 november 2017

Onlangs hebben wij de lessen over de Eerste Wereldoorlog afgerond, binnen het tijdvak van de Wereldoorlogen. Tijdens de laatste les mochten de kinderen een klachtenposter ontwerpen namens het Duitse volk om te protesteren tegen de maatregelen die genomen werden door de Geallieerden. Zo waren Mika en Sam B het niet eens met het verkleinen van het leger en maakte Idse zich hard voor de volgens hem enorme berg geld die de Duitsers moesten betalen als ‘boete’.


Muziekles • 10 oktober 2017

Elke dinsdag krijgen de kinderen in Pluto muziekles van juf Mayke. De komende weken gaan we werken aan instrumentbeheersing. De kinderen mogen zelf een instrument kiezen om te leren bespelen. Hoe houd je het instrument vast, waar zitten de noten, hoe zit een ritme in elkaar en hoe speel je samen? Uiteraard krijgt u over een tijdje een uitnodiging voor een spetterend optreden! Vandaag hebben de kinderen de instrumenten uitgeprobeerd en hun voorkeur ontdekt.


Bezoek Residentie Orkest i.h.k.v. Ontdek het Orkest

Op dinsdag 3 oktober mocht Pluto een bezoek brengen aan een repetitie van het Residentie Orkest. Dit was de eerste les dit jaar van het Ontdek het Orkest project. Ademloos hebben de kinderen een half uur gekeken naar de dirigent, de muzikanten en soms zelfs onbekende instrumenten. Daarna kregen ze de kans om zelf instrumenten uit te proberen. Naar hartenlust werd er geoefend op de hoorn, de dwarsfluit, de trompet en de viool. Het was een prikkelende kennismaking. Wordt vervolgd!


Tennisles van Ferran

Op maandag 2 oktober heeft Ferran ons een gymles gegeven die in het teken stond van tennis. Zonder hulp heeft hij de baan geregeld en zijn tennisleraar gevraagd ter ondersteuning. Het was voor de meeste kinderen een eerste kennismaking en ze waren erg enthousiast! Na een goede warming-up vlogen de ballen om de oren en de forehand lukte al aardig.  Hieronder een impressie van deze leuke middag!


Archief

Rekenles op het plein

Het warme weer van de afgelopen week was natuurlijk de uitgelezen kans om lekker de verkoeling op te zoeken tijdens het werken! We hebben buiten in de schaduw een rekenles gedaan over omtrek en oppervlakte. De kinderen hebben zelf een rechthoek getekend met stoepkrijt en met de bordliniaal en stappen van een meter de omtrek en oppervlakte uitgerekend. Er is enthousiast gewerkt en veel geleerd!


Vaderdag

Voor Vaderdag hebben de kinderen een prachtig sleutelrekje gemaakt. Eerst is er druk gewerkt aan het ontwerp: in welke stijl ga je het plankje maken, welke kleuren ga je gebruiken? Vervolgens hebben de kinderen heel nauwkeurig gewerkt aan hun schilderij voor papa. Wat een mooie kunstwerken zijn er weer gemaakt, de vaders zullen blij verrast zijn!