Welkom in Mercurius!

Wanneer u op een foto klikt, ziet u de gehele, uitvergrote foto.

 

Wat gezellig dat u een kijkje neemt  op onze persoonlijke klassenpagina. In onze klas zitten de volgende kinderen: Ingmar, Guusje, Dylan, Idse, Olivia, Sam I, Olivier, Lutah, Ties, Sam B, Mika en Rosa

Juf Lieke is dit jaar onze juf van maandag t/m vrijdag

Juf Irma is onze RT juf op maandag, dinsdag, woensdag en vrijdag.


Ontdek het Orkest Dirigeerproject

De afgelopen weken heeft Mercurius gewerkt aan het dirigeerproject vanuit Ontdek het Orkest. De kinderen hebben tijdens twee gastlessen alle facetten van het dirigeren geleerd en leren toepassen. Tijdens de derde les zijn er drie muzikanten van het Residentie Orkest op school gekomen welke de kinderen mochten dirigeren. Uit alle kinderen zijn Ingmar en Guusje aangewezen als respectievelijk eerste en reserve dirigent. Dinsdag 20 november hebben zij samen met de dirigenten van een aantal andere Haagse scholen het Residentie Orkest mogen dirigeren in het Zuiderstrand theater. Uiteraard was de rest van Mercurius erbij om hen aan te moedigen. Het was een ontzettend leuk project en Ingmar en Guusje hebben ons fantastisch vertegenwoordigd!


Ontdekkend tuinieren • 14 september 2018

Vandaag hebben de kinderen uit Mercurius hun ,in Pluto, verbouwde groenten omgetoverd tot een heerlijke pastasaus. Samen met de pasta en kaas van juf Esther hebben ze een heerlijke maaltijd gemaakt met als kers op de slagroom een lekker eigengebakken broodje! Het was een productieve en gezellige ochtend!


Archief


Kist van de componist • 28 mei 2018

Vandaag is er een gastdocent in de klas geweest waarmee we in groepjes een zelfverzonnen muziekstuk hebben gecomponeerd met allerlei verschillende instrumenten. Uiteindelijk werd het één groot muziekstuk dat fantastisch klonk!


Gevangenpoort • 18 mei

Vandaag hadden Mercurius en Pluto een uitje naar het Museum  Gevangenpoort. Daar was het beeld van Vrouwe Justitia gestolen. Aan ons was de taak om de dader te ontmaskeren. Samen met een gids hebben we de vrouwenkamer, martelruimte en het cellencomplex bezocht. Door verschillende opdrachten en puzzels verzamelden we allerlei aanwijzingen. Uiteindelijk lukte het om de dader te ontmaskeren!


Eindtoets groep 8 • 17-18-19 april

Afgelopen dagen hebben de leerlingen van groep 8 heel hard gewerkt aan de Eindtoets. Alle juffen zijn ontzettend trots op hen! Als afsluiting hebben we een groot watergevecht gehouden op het schoolplein, een gezelligere afsluiting konden de leerlingen zich niet wensen!


Bezoek van de directeur van de Kanselarij der Nederlandse orden • 12 april 2018

Op donderdag 12 april kwam de directeur van de Kanselarij der Nederlandse orden bij ons in de klas vertellen over de verschillende lintjes die jaarlijks worden uitgereikt aan mensen die iets hebben betekend voor ons land. Een hele interessante en leerzame les!

 


Ontdekkend tuinieren • 9 april 2018

Maandag 9 april zijn de kinderen van Mercurius weer voor het eerst op Stadsboerderij de Reigershof geweest om daar ontdekkend te tuinieren. Ze zijn druk bezig geweest met onkruid wieden en het zaaien van verschillende planten en groenten. De eerste van een reeks lessen was een groot succes!


Spreekbeurt Olivier ‘De ambulance’• 22 maart 2018

Donderdag 22 maart heeft Olivier zijn spreekbeurt gedaan over het onderwerp ‘De ambulance’. Voor zijn spreekbeurt had hij een ambulancechauffeur uitgenodigd die met zijn ambulance op school kwam. Een fantastische en hele leerzame spreekbeurt! Olivier wist heel erg veel van het onderwerp en heeft voor zijn spreekbeurt een 9,8 gekregen! Super goed gedaan!


Rap voor zijn raap • 21 februari 2018

Mercurius heeft voor het project Rap voor z’n raap een rap gemaakt en hierbij een clip opgenomen. Het thema van de rap “Hoe zie ik mijn toekomst” is door de leerlingen heel serieus genomen en het eindresultaat wordt fantastisch. De clip zal in april voor handen zijn,deze zal dan uiteraard worden gedeeld met de ouders.


Watersnoodramp • 2 februari 2018

Donderdag 2 februari was het precies 65 jaar geleden dat in Nederland de Watersnoodramp heeft plaatsgevonden. De opa van Gijs heeft deze als kleine jongen meegemaakt en heeft ons hier in de klas over verteld. Een gebeurtenis die veel heeft veranderd in Nederland dus wij zijn blij dat er mensen zijn die ons deze gebeurtenis niet laten vergeten. Het was ontzettend interessant om te horen hoe het op de bewuste dag,  maar ook de periode erna, in de getroffen gebieden was en hoe deze gebeurtenis mensen heeft verenigd en sterker heeft gemaakt. Veel dank aan de opa van Gijs!


Constructies • 26 januari 2018

De afgelopen twee vrijdagen zijn wij bezig geweest met techniek. Daarbij is er gekeken naar verschillende constructies.  Bij de eerste opdracht moesten we een sterke brug bouwen. Veel plakband en papier gebruiken maakt een brug wel stevig, maar er zijn weinig constructies in toegepast. De tweede werd een stuk uitdagender, namelijk een hoge toren bouwen van spaghetti en spekjes. Hierbij zijn we er echt achter gekomen dat de toren in elkaar zakt als er geen driehoeken in zitten. Op deze manier kwamen wij samen tot de ontdekking dat een driehoek-constructie erg sterk is.


IPC afluiting • 14 december 2017

Donderdag 16 december heeft Mercurius het IPC project Recht en Onrecht afgesloten. We hebben het tijdens dit project gehad over de rechten van de mens en hoe deze in de loop der jaren zijn veranderd. Een heel leerzaam en interessant project. Wij bedanken alle ouders die deze afsluiting hebben bijgewoond!

Kanjertraining • 24 november 2017

Afgelopen vrijdag hebben de kinderen tijdens de Kanjertraining gewerkt aan vertrouwen. Allerlei oefeningen kwamen voorbij, zo ook leuke acrobatiekoefeningen. Het belangrijkste doel van deze oefeningen is elkaar leren vertrouwen. Sommige kinderen deden verrassende ontdekkingen over het vertrouwen dat ze gaven en mochten ontvangen. Daarnaast hebben de kinderen natuurlijk samen veel plezier gemaakt!


Ontdek het Orkest – Dirigeerproject • 14 november 2017

De afgelopen weken zijn de kinderen uit Mercurius bezig geweest met het dirigeerproject van Ontdek het Orkest. De kinderen hebben workshops dirigeren gehad en er zijn zelfs muzikanten van het Residentie Orkest op school geweest die ze hebben mogen dirigeren. Uit alle kinderen zijn Rosalina en Hein gekozen als klassendirigent. Zij mochten op dinsdag 14 november de generale repetitie bijwonen van het Residentie orkest alvorens de hele klas Rosalina mocht bewonderen als één van de klassendirigenten. Het was een ontzettend muzikaal en leuk project.


Nederlands Intelligentie Onderzoek • 12 oktober 2017

Donderdag 12 oktober hebben de kinderen van groep 8 de NIO (Nederlands Intelligentie Onderzoek) gemaakt. De kinderen hebben ontzettend hard gewerkt en we hopen op een mooi resultaat. Wij zijn hoe dan ook ontzettend trots op hen!


Bezoek Nationaal Archief • 3 oktober 2017

Dinsdag 3 oktober hebben Jupiter en Mercurius een bezoek gebracht aan het Nationaal archief. Ze hebben daar de tentoonstelling over de VOC bekeken. Aan de hand van een speurtocht met een tablet hebben de leerlingen allerlei objecten en gearchiveerde documenten bekeken uit de tijd van de VOC en vragen hierover beantwoord. Porselein uit China, scheepsboeken, instrumenten die door de chirurgijn aan boord werden gebruikt. Niets is aan de aandacht ontsnapt.
Het was een hele leuke en leerzame ochtend!
          

Archief


De stadstuin

Dinsdag 23 mei zijn de kinderen van Mercurius weer naar de Stadstuin geweest. Zij hebben onderzoek gedaan naar bodemdiertjes en de gewassen verzorgd. Onze sla groeit fantastisch goed en ook de worteltjes en radijsjes worden steeds groter. Na de zomervakantie kunnen we naar verwachting gaan oogsten!


Hightea voor de schoolverlaters

Ook dit jaar hebben de schoolverlaters van Het Open Venster weer ontzettend hard gewerkt aan de Cito Eindtoets, en net als elk jaar werden zij om die reden getrakteerd op een overheerlijke High Tea. Dank aan de ouders van Ellen voor de inkoop, we hebben er erg van genoten en het was heel erg gezellig!

 


Verkeersles

Donderdag 19 mei hebben we onder leiding van de moeder van Ellen en de oma van Senna weer een hele leuke fietsles op het schoolplein gehad. En dit keer met droog weer, we hadden het blijkbaar verdiend!


Afsluiting IPC project Onze Stad. Donderdag 13 april.

Vandaag hebben we in de klas het IPC project Onze Stad samen met een aantal enthousiaste ouders afgesloten. De leerlingen hebben in groepjes gepresenteerd en de ouders laten ervaren hoe het is om te moeten vluchten uit je land van herkomst en hoe het is om in een vreemd land terecht te komen. Het was een heel interessant project en een hele leuke afsluiting.

 


Tuinieren op de Reigershof. Donderdag 6 april.

Vandaag is Mercurius begonnen met tuinieren op Stadsboerderij de Reigershof. We hebben in twee groepen gewerkt waarbij één groep steeds aan het tuinieren was en de andere groep druk was met het maken van opdrachten over de verschillende soorten grond. Het was een hele leuke en leerzame middag. We zijn heel benieuwd hoe de geplante uien en Afrikaantjes zullen groeien.

 


Trefbal jongens tegen de meiden. Woensdag 15 maart.

Tijdens de gymles wilden de jongens en de meiden het een keer tegen elkaar opnemen met een potje kegeltrefbal. Het werd een hele leuke en spannende strijd welke uiteindelijk nipt door de jongens gewonnen is. Maar de meisjes hebben al aangegeven revanche te willen. We houden u op de hoogte!

 


Fietsles op het schoolplein. Donderdag 9 februari.

Onder de bezielende leiding van de moeder van Ellen en de oma van Senna hebben wij vandaag de eerste fietsles van dit schooljaar gehad. De kinderen hebben geleerd om goed te kijken wanneer zij inhalen en de bocht omgaan. Het was weer een hele leuke les, we kijken al uit naar de volgende!

 


Cultuuronderwijs op zijn Haags. Vrijdag 3 februari.

Op het moment zijn we met IPC bezig met Cultuuronderwijs op zijn Haags, thema: Onze stad. Dit thema gaat over de vluchtelingenproblematiek en wat hier allemaal bij komt kijken. De kinderen hebben onder andere uitgezocht waarom mensen vluchten, door de verschillen in beeld te brengen tussen de Syrische stad Aleppo en Den Haag. In de klas zijn deze posters aan elkaar gepresenteerd, en één groepje is zelfs nog een stapje verder gegaan met zelfgemaakte kleding! Heel erg mooi gedaan meiden!

 


Bezoek Gemeentmuseum: Wonderkamers

Het nieuwe jaar begon direct al goed voor de kinderen. Op woensdag 18 januari brachten wij een bezoek aan de Wonderkamers van het Gemeentemuseum. Er was zoveel te zien, dat we tijd tekort kwamen! We hebben geleerd over diverse materialen zoals glas, textiel en klei waar kunstenaars mee werken en mochten onze eigen Wondermachine ontwerpen. Hieronder een klein impressie.